Dover Strait Race en nieuwkomers in het wedstrijdzeilen.

Het Dover Strait Race heeft altijd zowel de ervaren wedstrijdzeiler als de minder competitief ingestelde zeiler verwelkomd.

Voor nieuwkomers bleek de drempel wel vaak wat hoog om een eerste stap richting competitie te zetten en mee te doen aan een zeilwedstrijd zoals de Dover Strait Race Oostende – Ramsgate en terug. Daarom hebben we onderstaand enerzijds een overzicht gemaakt van wat je kan verwachten en anderzijds getracht een gedeelte basiskennis te delen om jullie op weg te zetten en hopelijk te overhalen ons te vervoegen op het Hemelvaart verlengd weekend.

De Dover Strait Race is dus zeker ook bedoeld voor zeilers die hun eerste stappen willen zetten in het wedstrijdzeilen en geen idee hebben van de snelheid van hun boot in vergelijking met andere type zeilboten, en aan wie de term “meetbrief” vermoedelijk helemaal vreemd klinkt. Deelname aan dit evenement staat open voor iedereen. We willen de inschrijvingsprocedure voor deze kanaalovertocht voor nieuwkomers makkelijker maken en onnodige barrières voor deelname wegnemen; maar jullie een superleuke ervaring rijker maken waar jullie hopelijk massa’s plezier aan gaan beleven afgesloten met een echte wisselbeker en andere prijzen!

Hoe verloopt het programma voor, tijdens en na de race?

Eens je ingeschreven bent, kan je een gratis ligplaats aanvragen bij de havenmeester van de Royal North Sea Yacht Club (Simon@rnsyc.be of +32 474 68 82 78) van 4 tot 9 mei voor de wedstrijd en van 11 tot 19 mei na de wedstrijd.

Lees minstens een week voor de eerste zeildag zeker ook de wedstrijd aankondiging (Notice of Race) en de wedstrijdbepalingen (Sailing instructions) door, deze maken immers integraal deel uit van de regels waaronder de wedstrijd gezeild zal worden. Heb je vragen, begrijp je iets niet zo goed, of wil je meer uitleg over wat dan ook, mail naar ro@rnsyc.be .

Op woensdag 8 mei:

 • Aanmelding in de Royal North Sea Yacht Club en controle veiligheidsuitrusting van 17 tot 21 uur;
 • Mogelijkheid tot nuttigen van avondmaal in clubrestaurant, voorstel volgt;
 • Weerbericht afgestemd op de race door Fritz Buyl om 22:30 uur

Op donderdag 9 mei:

 • Vanaf 6 uur wacht jullie een ontbijt met koffiekoeken, koffie, thee en fruitsap;
 • Om kwart over zes briefen we jullie over de te zeilen baan, startvolgorde en laatste details;
 • Eerste start op zee om 7 uur!
 • In de late namiddag of avond komen jullie aan in Ramsgate. Daar roepen jullie enkele minuten voor jullie aankomst “Dover Strait Race Committee” aan op VHF kanaal 72 met de naam en zeilnummer van jullie boot. De mensen die de aankomstlijn bewaken zullen jullie vlak na aankomst terugroepen met jullie opgenomen aankomsttijd. Daarna strijken jullie de zeilen en roepen jullie “Ramsgate Port Control” op VHF kanaal 14 om toegang tot de haven te vragen;
 • In de Royal Temple Yacht Club komen de meeste zeilers nog een laatste glas drinken en wat napraten.

Op vrijdag 10 mei:

 • Kan je gaan genieten van “an English Breakfast”, voorstel volgt;
 • Voor de “Die-hards” richt de RTYC in de namiddag een wedstrijdje “round-the-Goodwin-cans” in
 • Zij die van een lay-day willen genieten kunnen het stadje verkennen, rondhangen in en rondom de haven, vrijdag is marktdag, ook een bezoek aan de Ramsgate ondergrondse tunnels is boeiend, of Canterbury bezoeken, of een kustwandeling maken en Margate bezoeken, kortom mogelijkheden zat.
 • Om half zeven locale tijd houden we prijsuitreiking van de heenwedstrijd in het clubhuis dan de Royal Temple Yacht Club.

Op zaterdag 11 mei:

 • Geven we de eersrte start van de terugwedstrijd naar Oostende om 7 uur;
 • Finish komt voor Nieuwpoort te liggen om deelnemers vanuit de Westkust de gelegenheid te geven hun boot naar hun thuishaven te varen en met de wagen door te komen naar Oostende (stroom zal in late namiddag naar Frankrijk lopen, zodat motor bijzetten kan helpen in licht weer voor zij die naar Oostende varen);
 • Alsluitend diner met prijsuitreiking omstrreks 22 uur.

Hoe en wanneer kan ik inschrijven voor het Dover Strait Race?

De inschrijvingen staan open via het inschrijfplatform Manage2sail, een veel gebruikt internet portal vormgegeven door en voor zeilers en hun verenigingen. Elke deelnemende boot dient eerst een account aan te maken voordat kan worden ingeschreven. Bekijk hier een handleiding.

Als je inschrijft voor de Dover Strait Race  zal je een handicap rating moeten verkrijgen om met verschillende soorten boten toch een competitie te varen. Het CR (Cruiser Rating) is een Belgisch rating systeem om verschillende types zeiljachten tegen elkaar te laten zeilen. Het is een meetsysteem zonder fysieke meting, bedoeld voor zeiljachten met een zeereling en een leefbaar interieur vanaf 6 meter romplengte. Het is dus een eerste stap naar het wedstrijdvaren en dit in een recreatieve en familiale sfeer. Daartoe surf je naar cruiserrating.be  waar je gevraagd zal worden wat basisgegevens van je boot in te vullen en de som van € 25 over te maken.

Hoewel ook onder CR de goede/ervaren zeilers wel naar voren komen is het in de kern niet bedoeld om uit te vinden wie de beste zeilers zijn. Daarvoor bestaan eenheidsklassen en strakkere meetformules, en wij raden ervaren wedstrijdzeilers dan ook  aan onder  IRC te varen, hetzij door een eigen meetbrief aan te vragen, hetzij door gebruik te maken van een SER (single event rating) certificaat.

Mocht je problemen hebben met de aanvraag van een eerste aanvraag van je CR-rating of met je inschrijving op het manage2sail platform, mail dan met je gegevens en wanneer je telefonisch bereikbaar bent naar ro@rnsyc.be , we zijn er om jullie verder te helpen.

Wat zijn de kosten van inschrijven?

De kosten verschillen per klasse en zijn afhankelijk van de grootte/snelheid van je boot. Als je inschrijft voor 1 mei, zijn de kosten € 25 lager. Als je een nieuwkomer bent in het handicap systeem krijg je nog de kosten van je meetbrief als bonus. De netto kost ligt dus € 75 en de € 100 voor nieuwkomers die intekenen voor 1 mei.

Moet elk bemanningslid ook een lid zijn van een zeilclub?

In principe wel, alleen al omdat je als lid van een vereniging aangesloten bij Wind en Watersport Vlaanderen, Federation Fracophone du Yachting Belge of licentiehouder bij het Waterspondverbond geniet van een ongevallenverzekering. Wij gaan daar voor de nieuwkomers echter geen struikelblok van maken, maar realiseer u als jachteigenaar, schipper of bemanning dat je mogelijk niet verzekerd bent in geval van lichamelijke letsels of de dood van je eigen bemanning en kijk dit zeker na in je polissen.