RNSYC en de Oostendse watersportverenigingen gooien de deur wijd open voor jong zeiltalent
De consequente RNSYC-aanpak van de zeilcompetitie leidde niet alleen naar een gevulde wedstrijdkalender en een jachthaven die gonst van de dynamiek van de zeilers en hun enorme variatie aan boten. De vereniging organiseerde clubkampioenschappen, nationale kampioenschappen en gold cups onder het kritische oog van internationale zeilklasseorganisaties, zowel voor kajuit- en kieljachten, eenheidsklassen met zwaardboten of sportcatamarans.
Samenwerken loont
In de loop der jaren leidde dat tot nauwe samenwerking met andere watersportverenigingen uit groot Oostende.
De rol van onze nationale zeilcoaches waaronder Zilveren OS medaillewinnaar Sebastien Godefroid en Olympisch Finn zeiler Filip Willems is daarbij doorslaggevend geweest. Uit de samenwerking groeide bovendien een efficiëntere organisatie voor zeilopleiding en begeleiding van wedstrijdtalent. Dat werpt zijn vruchten af met sterke juniorteams die zo gauw als mogelijk ons lad gaan vertegenwoordigen op Europese, Wereld en andere internationale regatta’s in de Cadet, Optimist en ILCA- klassen maar ook de Nacra 15 klasse multihull.
Nooit loslaten
Deze aanpak leidt naar een grotere interactie tussen de wedstrijdtop in IRC die deelneemt aan internationale races zoals de Rolex Fastnet race of de gereputeerde regatta’s in Frankrijk en Nederland. Daar klimt ons land stelselmatig hoger in de eindscores. Anderzijds blaast dit meer vitaliteit in de zeilsport. Na de jarenlange impasse van de Olympische Finnklasse telt die in België weer meer dan 40 competitiezeilers waardoor zowel Godefroid als Willems terug aan de start verschijnen in deze uitdagende boot.
RNSYC-bestuurder Nathalie Gunst zeilt zowel in Draak, in Snipe en in ILCA6 (Laser Radial) eenheidsklassen en coacht daarbij de Cadetklasse voor junioren.