Kwinten Borghijs: het juiste moment, de juiste plaats, de juiste actie
De wind liet het zich van zijn grilligste kant zien in het weekend van het OBK Laser in Oostende. Van vrijwel geen pufje, ging het op een uurtje tijd naar dik vijf Bft, met de bijhorende hoge golfslag. De volgende dag viel de wind, maar de golfslag bleef.
Een ultieme proef voor de topzeilers, maar ook voor het aanstormend jonge talent. Uit de negen zeilers die het podium haalden laten we twee grote verrassingen aan het woord: Kwinten Borhijs, Belgisch Kampioen Laser 4.7 in zijn eerste wedstrijd in die klasse. En Lander Balcaen, derde in de Laser Standaard. Na twee jaar niet meer in een boot het hebben gezeten.
In de genen
De familie Borhijs is gebeten door het zeilen. Ze maken furore in het zeezeilen met de Tontin Pups. Kwinten (foto r.) zit mee in de top van de Optimistklasse. De vijftienjarige Antwerpenaar wil nu de tijd nemen om te kiezen of hij in de Nacra 15 of de Laser verder wil. De steun in dit onderzoek komt van het WWSV-talent team. Na de stageweek van Nieuwpoort nam Kwinten de start van het OBK in Oostende. Waar hij meteen de strijd aanbond met bekenden uit de Optimistenklasse, waaronder de Nederlanders Wijbinga (2de in het OBK) en Noordanus (3de).
Het is geen matchrace in de race gewonden, zegt Kwinten, maar het waren wel zeilers waaraan ik kon zeggen of mijn opties goed of niet goed waren. Hij haalt zijn kracht uit een sterke fysieke conditie, doorzettingsvermogen en een sterk inzicht in het wedstrijdverloop. Dat zorgt ervoor dat hij op de juiste moment de juiste besl
issing neemt. Doorgaans, toch. Borghijs is naar eigen zeggen een all round zeiler en dat vertaalt zich in de uitslagen: 1, 1, (6), 4, 1, 2, 2. Leg je daar de windsnelheidscurve over en je zult zien dat hij goed presteert bij geen wind en geen golfslag tot veel wind en veel golfslag en alle variaties ertussen. “Die zes was een fout startoptie, “ zegt hij verontschuldigend. Maar die fout was zo grof dat de zesde plek nog een prestatie was.
Doordacht
Hebben we nu een topzeiler meer onder ons? Dat is heel zeker? Maar de keuze of het laser bij het talent Team gaat worden of Nacra 15 met zijn zus Liselotte, gecoached door Sebastien Godefroid, daar is het nog wat te vroeg voor. Het moet heerlijk zijn dat je op je vijftiende zoveel energie kunt halen uit het zeilen en dan nog de zekerheid dat je er alles aan moet doen om de juiste keuzes te maken.
Lander Balcaen: niet slecht na twee jaar niet meer in een boot te hebben gezeten
Lander (foto r.) draaide in de top bij de optimisten en de Lasers waar hij om de Europacup binnenhaalde, Blessures deden hem de das om, de Laser, ook al is het een Radial is fysiek veeleisend. Daarom schakelde hij zijn competitie-ambities over naar coaching in Zweden en Zwitserland.
Hm, als ik mijn boot eens vanonder het stof haal en aan het OBK deelneem, moet hij gedacht hebben niet zo heel lang geleden gedacht hebben. En zeer tot zijn eigen verrassing was het wedstrijdinstinct nog levend genoeg om 4, 6, 4, (6), 2, 5, 3 en 1 neer te zetten.
Ze hebben me moeten instoppen
“De motoriek is niet zo best, de conditie slap, maar de techniek om mee te draaien voor een eerste plaats in een wedstrijdreeks is uitermate levendig.” Zegt hij. En nog: “Het voordeel was ook dat de in de windse rakken met de stroming mee liepen, zodat ik me kon inhouden. In de voor de windse rakken volgde dan weer een explosie, waardoor ik de fysieke staat min of meer kon sparen.” Doodmoe, en voldaan. Bekend.
De morele beloning zat er natuurlijk ook in dat Landers uitkwam tegen sterke zeilers zoals oude bekende Jared West, een Australische zeiler die naar Spanje is uitgeweken omdat hij daar een grotere kans maakt op een Olympisch ticket. En de liefde, natuurlijk. Die andere Australiër, Brett Bayer won het OBK in de Laser Standard.
Lander Balcaen ziet zijn toekomst nog steeds als deeltijds coach, naast een nieuwe vaste job in de sales. “Ik heb die functie gekregen, niet zozeer voor mijn diploma, maar wel omdat ik uit de combinatie van zeil, sport en bedrijfstalenten het beste kan maken.”. Dat klinkt inspirerend.
Holderdebolder in Laser Radial
In de Laser Radial won de Fransman Tom Lepiece (foto r.) het van favoriet Simon De Gendt. Simon domineerde op zaterdag, maar de dag erna ging hij doodziek na de eerste dagreeks naar de haven.
Daarmee ging het duel voor de ereplaats tussen Lepiece en de Nederlandse Emma Savelon (foto onder).
Hoewel ze de laatste reeks nog won, kreeg ze de Franse zeiler toch niet klein op de punten. Ze kon weer iets glimlachen bij de prijsuitreiking toen ze nog het nieuwe Laserzeil won – een prijs van de RNSYC.
Het Open Belgisch Kampioenschap Laser (Standard, Radial en 4.7) werd gevaren voor Oostende op 31 augustus en 1 september. Een organisatie van de Royal North Sea Yacht Club.
Er namen 80 boten deel.
[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]