Met 32 deelnemers aan 13 woensdagavond races kijken de zeilers van de Royal North Sea Yacht Club terug naar alweer een geslaagde zomer. Het is een programma dat in grote mate de relativiteit der dingen respecteert om het zeilplezier te maximaliseren. Dat was ook de aanvankelijke bedoeling van deze eenvoudige formule dat Didier De Gendt bedacht. Maar er is een nieuw fenomeen aan het firmament van het zeezeilen in Oostende waargenomen. Zullen we het een stijgende leercurve in het wedstrijdzeilen noemen?

Neem nu de Tapatai, de J/109 van Arne De Bruycker. Vorig jaar nog een van de meest regelmatige deelnemers aan de WAR’s, winnaar van de ‘over all’ prijs maar zeer bescheiden over de prestaties met zijn toenmalige Grand Soleil. “Het is de club die me stimuleert om te groeien in de competitie” zegt Arne. “Ik krijg veel advies, er worden nieuwe teamleden voorgesteld en zo gaat het niveau vanzelf omhoog. Nu nog op plaatselijk vlak, straks kunnen we uitkijken naar een trapje hoger.” Volgend jaar wellicht?

Intussen rijft de z.g. nieuwe Tapatai de finale prijs van de Woensdag Avond Wedstrijden binnen. Die gaat naar het jacht dat aan de meeste WAR’s deelnam. Bij ex-aequo gaat die prijs naar het kleinste van de dubbelaars. Niemand verdekt de Tapatai-crew van duistere intenties, maar midden dit jaar werd de wat grotere Grand Soleil gewisseld voor een kleinere J/109.

Arnaud Van Schoote

Hilariteit bij de prijsuitreiking, sorry hoor X-tremely, sorry hoor team Arnaud Van Schooten. Daar heeft Filip Willems, recent nog winnaar in de Legends categorie van het Spaanse Finn kampioenschap en zilver op het EK, niets aan kunnen veranderen.
Meer dan van de imposante trofee geniet Arne van de alsmaar betere prestaties die een snel lerende bemanning kan neerzetten. Het had meer kunnen zijn, maar zo vlot dat de bootwissel in het midden van het seizoen onder de eigenaren geregeld was, zo stroef verliep het papierwerk, dus kon de nieuwe naam op de voormalige Juliet er pas op het eind van het seizoen op geplakt worden.

Van Oostende tot Cowes

In de categorie eentjes verzamelen steken de Njord (Class 1) en de Sula Basanna (Class 2) er met ieder 4 overwinningen boven uit. Het Njord-team van Jonckheere – Orbie heeft er overigens een schitterend seizoen opzitten met een geslaagde Cowes Week campagne en een zilveren medaille in het EK IRC tijdens Breskens Sailing Weekend.

Dirk Sledsens: Kijk vooral naar het potentieel: zij die nu geregeld de WAR zeilen, kunnen later met veel zelfvertrouwen de nationale wedstrijden aan. 

Jammer van dat halve punt achterstand in “Bresjens”, maar de verjongde ploeg is volgens Paul Jonckheere al best tevreden met de verbeterde prestaties. Hoe die worden gerealiseerd? Door veel interactie met andere teams, uitwisseling van kennis en technieken. Voor, tijdens en na de WARS gaat dat allemaal als een fluitje van een cent.

Nieuwe zeilers verwelkomen

Bij de Emilio houden we vast aan het oergegeven dat we nieuwkomers laten proeven van dat zeezeilen, zegt Cedric De Bleye. In de zes reeksen die ze gevaren hebben  werden qua prestaties nooit potten gebroken, maar waren er wel telkens mensen mee die soms zelfs voor het eerst zeilden. Dat verklaart veel, natuurlijk, maar vooral dat met deze kennismaking de instroom aan de basis een fikse duw krijgt. Dat zou je normaal vanuit een zeilschool verwachten, maar dat is geen eenvoudig te realiseren programma.

Daarvoor wordt dan weer gekeken naar de J/24 Eau Nor, in handen van de Twins Club. Niet alleen zorgen de crew van Johan Kindt voor nieuwe adepten, ze wakkeren ook het eenheidsklasse vuur aan van de J/24’s. En kaapt de Zeppos, ook J/24 geregeld prijzen weg. In de wandelgangen klinkt het dat er met deze in 1975 ontworpen ‘one design keelboat’ grootse plannen zijn om ze uit de mottenballen te halen en er lekker mee te racen.  En zo gaat het verder: Jonge zeilers uit de ILCA klasse vinden in deze formule een heel nieuwe uitdaging. De bemanningen worden uitgewisseld.

Interactie

Stel dat er een algemeen klassement wordt opgemaakt voor deze Woensdagavond races, dan zou … Maar daar gaat het dit jaar niet om. Er zijn dagprijzen uitgereikt, er zijn prijzen voor de leukste bemanning, de meest vrouwelijke be…euh…vrouwing, voor de laatste aan de finish enzovoort en zo verder. De winst zit in de dynamiek.

Leuk en gezellig, en welja, ook leerzaam en stimulerend.  En omdat zeilers levensgenieters zijn, wordt eind oktober nog een groots feest A l’Ostendaise aangericht, in de club, waar iedereen het uitvoerig kan hebben over leercurven, nieuwe afspraken maken om verder te evolueren en plannen te maken voor het jaar van de Rolex Fastnet en een heel nieuwe editie van het open Noordzee kampioenschap.

Met veel dank aan de talloze vrijwilligers die iedere woensdag, wind of geen wind, regen of geen regen, de wedstrijden hebben georganiseerd en voor de tofste zeilerssfeer van dit halfrond zorgden. Vooral ook daverend applaus voor het team clubuitbaters met Stef ‘in charge’, want iedere WAR werd afgesloten met een heerlijk diner en de tofste ambiance van de kust.

De Woensdag Avond Wedstrijden kunnen niet zonder steun van vastgoedgroep DE GROOTE

 

Meer WAR foto’s KLIK HIER

Tekst & foto’s: Pit De Jonge