Draakzeilers enthousiast over taai Belgisch Kampioenschap in Oostende

BOC Dragon - team BakkerNa vijf manches in zeer wisselende condities gaan Jan, Olivier en Dominic Bakker, het team van de Douzement, (NED 438) naar huis met de blauwe kampioenstitel van de Drakenklasse. Ze hadden de controle over de zeilreeksen die in gespierde wind- en golfomstandigheden op dag 2 en 3 werden gevaren.

Omwille van de wisselvallige maar hevige windomstandigheden werd er op de 4de en laatste geprogrammeerde zeildag niet meer gezeild.

Routine leidt de Douzement naar de titel

“Ik kan als stuurman gelukkig rekenen op de spieren en het tactisch inzicht van mijn jongens.” zei stuurman Jan Bakker, waarmee hij aangaf dat de drive en de routine van hun team de doorslag gaf.

Maar ook: “Hoe zou de eindstand er uit gezien hebben, indien het team Bart Peeters met Remco en Berend Van den Berg (NED TDZ, GER 1086) er na race 3 de brui niet hadden aan gegeven?” Reeksen 1 en 2 domineerden deze Nederlanders met brio maar in reeks 4 gaven ze op en reeks 5 startten ze zelfs niet.

BOC Draak - team Van CauwenberghEen knoopje is er te veel aan

In de strijd om de titel ging team FL4TOUT (BEL 80) Ben Van Cauwenbergh, Manu Hens en Yves Bassette geregeld in de clinch met de Bakkers. “Ik moet toegeven dat we steken hebben laten vallen.” Commentarieert Ben van Cauwenbergh. In wedstrijden met de Draken – waar de bootsnelheid in de kop van de vloot vrijwel gelijk is- gaat het om iedere halve meter voorsprong, over de nauwkeurigheid van ieder maneuver.

“Als er dan een knoopje in een touw is gesukkeld en je verliest minuten om dat er weer uit te halen, dan vaart de concurrent zo van je weg. De voorligger controleert dan door je uit de wind te zetten, letterlijk dan.” FL4ATOUT werd tweede. Princess Sofie (BEL79) met Alex Helsen, Floris Mortelmans en Dries Van den Abeele derde.

Weetje: Ben Van Cauwenbergh zeilt met Dominic en Olivier Bakker op zijn FL4TOUT de Dragon Gold Cup – 12 tot 20 augustus- in Marstrand, Zweden.

BOC Draak Gespierde condities

Dit BOC Dragon gaat voor vele Draakzeilers de annalen in als gespierd. Van amper voldoende wind op dag één tot 20 à 23 knopen wind met golven hoger dan een meter op de volgende dagen, alle zeiltalent moest worden ingeschakeld. Dat ging niet altijd even vlot. Zo kwamen 11 van de 18 deelnemers niet aan de start van race 2 en gaven er drie op. Toch waren de zeilers vol lof over de wedstrijdleider Dirk Sledsens en zijn begeleidingsteam. Zij wisten, zelfs in deze lastige condities, perfecte parcours op een woelige zee uit te leggen en zelfs tijdens de race vlot aan te passen wanneer de wind- of stroomrichting draaide.
Jeugdteam rekent op ervaring

De Blanc de Blancs (BEL77) eindigde op een verdienstelijke 10de eindstek. De RNSYC stelt deze Draak ter beschikking van jongere zeilers om nieuwe talenten te lanceren in de klasse en het wedstrijdzeilen. Met veteraan Frank Dobbels aan het roer ging het er Hendrik Panneel en Casper De Wolf vooral om om maximaal ervaring op te doen in voorbereiding op de Dragon Gold Cup die volgend jaar in Oostende wordt gevaren. Dat bracht hen alvast de BOC Draak trofee van jongste bemanning op.

BOC Draak - Blanc de BlancsMeer over het BOC Draak

BOC Draak 21 Resultaten
Alle foto’s – Pit De Jonge
Belgian Dragon Association
Dragon Gold Cup 2022 Ostend:

BOC Draak 21

Supported by: Seashop.be | Scheepswerven Jan Van Damme | Brugse Zot