De Royal North Sea Yacht Club viert haar 75 lentes

Op zondag 21 Augustus konden wij eindelijk onze 75ste verjaardag vieren. Over de 500 leden waren aanwezig op een prachtig feest georganiseerd door de Royal North Sea Yacht Club in samenwerking met het restaurant team. Een superfeest met enkel lachende gezichten. Op naar de 100ste verjaardag !

Op 15 april 1946 werd de Royal North Sea Yacht Club officieel boven de doopvont gehouden. Gezien de Club een onderdeel is van Oostendes roemrijke maritieme geschiedenis,  is het belangrijk dat wij dit samen met alle leden vieren. Het begon allemaal aan het “Klein Strand” in een kleine noodwoning geleend door de illustere “Raymond Bauwens”, onder impuls van een aantal “die hards”. Velen wilden de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog snel vergeten en vonden in de watersport hun ding. Georges Timmerman, die als Marineofficier zich onderscheidde op “Juno Beach” in 1944, werd de eerste Commodore (Voorzitter van een Royal Yachtclub) en bouwde de club verder uit met steun van het Stadsbestuur. In 1951 werd ons huidig clubgebouw ingehuldigd door Burgemeester Henri Serruys en tal van notabelen. Z.M Koning Boudewijn werd de eerste Ere-Commodore en die verbondenheid aan het Koningshuis is nog altijd van toepassing. De Club groeide uit tot een begrip en tal van Nationale -en Internationale wedstrijden werden georganiseerd zoals de prestigieuze “Tour de France à la Voile”. Na meer dan 7 decennia is de club nog altijd de “waypoint” voor zeilers aan de Belgische Kust. Zo organiseert ze over de 30 wedstrijden per jaar, voor zowel zwaardbootjes (vanaf het Klein Strand) als voor kajuitjachten, al dan niet in samenwerking met één van onze maritieme partnerclubs.

Met de 75ste verjaardag willen wij de nadruk leggen op de troeven van Oostende en haar haven. Soms een moeilijke oefening tussen de economische belangen en de recreatieve mogelijkheden. Toch  blijft de Royal North Sea Yachtclub werken aan een verdere uitbouw van de maritieme recreatieve – en sportieve mogelijkheden in onze haven. Oostende is en blijft het “Walhalla” van de zeilsport aan de Kust, op naar onze 100ste verjaardag!!

Alle foto’s vindt u hier