• Europe OBK RNSYCPrimeur: combinatie van OBK voor de twee belangrijkste eenzitter eenheidsklassen van de Lage landen: Europe en ILCA/Laser.
  • 18 en 19 september 2021
  • Verwachting tot 200 deelnemende boten (afhankelijk van de internationale reismogelijkheden)
  • De zeilers vertrekken vanop het Klein Strand en zeilen op eigen kracht naar de wedstrijdbanen op zee. Die worden uitgelegd in functie van wind en stroming situaties. Na de races keren de boten hier terug, het Klein Strand wordt daardoor als een open paddock voor de zeilsport.
  • Voor beide klassen wordt een nieuw zeil naar keuze verloot
  • Sponsors: Groep Linden, De Lift, Grando keukens, Marina Yachting Center en Van Laer Sailing.

De Europe eenzitter werd in 1963 ontworpen door de Belg Alois Roland, die de boot na erkenning in productie bracht. In 1976 was de boot zo populair dat de klasse een internationale erkenning kraag als eenheidsklasse. In 1988 werd de Europe een Olympische klasse. Vandaag is de Europe nog steeds in trek omwille van de zeilcapaciteiten en de sterke teamgeest onder de zeilers en hun begeleiders.

Meer over de Belgische Europe klasse

Laser-ILCA Nathalie Gunst RNSYCDe Laser eenzitter werd in 1970 ontworpen als snel varende eenzitterboot met de meest eenvoudige uitrusting. De Laser (tegenwoordig: ILCA) heeft drie tuigages, aangepast aan het niveau en de fysieke capaciteiten van de stuurman/stuurvrouw. (4.7 – Radial of standard zeiloppervlak). In de twee klassen heeft ons land een belangrijke rol met als hoogtepunt een lange reeks van medailles van Evi Van Acker (EK-WK en brons OS 2012).
De verwachtingen voor de Oostendse topzeilster Emma Plasschaert voor de volgende Spelen in Tokyo zijn hoog.

Meer over de Belgische Laser / ILCA klasse

 

 

 

Laser ILCA Emma Plasschaert