Laatste woensdag van de vakantie: tijd om de prestaties te vieren

Dit is een club voor zeilers, zo zei Commodore Luc Maes op woensdagavond nadat de laatste WAR van het zomerseizoen was afgerond. Een opmerking die op luid applaus kon rekenen. Dat zwol nog aan toen burgemeester Bart Tommelein opperde dat Oostende hoogdringend het statuut van Mekka voor de watersport moest realiseren. Kortom, de stemming zat er goed in, verdienstelijke zeilers en mensen die dat zeilen mogelijk maken werden uitbundig gevierd. Maar eerst: mosselen!

Zowel Bart Tommelein, burgemeester van Oostende, als Bart Plasschaert, schepen voor onder andere jeugd en sport, zijn het roerend over eens met iedereen die het niet altijd hardop zegt: de RNSYC barst van de vitaliteit. En de perspectieven zijn veelbelovend: er wordt positief meegewerkt aan de vertrek- en aankomstplaats voor de zwaardbootwedstrijden op het Klein Strand, en er wordt nagedacht over meer en betere faciliteiten voor de eenheidsklassen. De yachtclub ligt zeer dicht bij open zee, het Klein Strand is een knappe vertrekplaats voor de zwaardboten en de club beschikt over een sterk organisatie- en begeleidingsteam.

De ene prestatie vijzelt de andere op

De laatste van de intussen legendarische WAR – woensdagavond races- kwam niet in aanmerking voor het algemeen klassement. In de plaats daarvan zouden wel prijzen worden uitgereikt voor de leukst aangeklede boot en de prettigst aangeklede bemanning. Maar eerst: applaus voor de andere prestaties. Het is het uitgelezen moment om de mensen die de races mogelijk maken te overdonderen met applaus en te verwennen met een attentie, zei secretaris Hubert Rubbens.

Dirk Sledsens, werd zowel voor zijn onverdroten werk als principal race officer gevierd, maar ook voor zijn inspanningen om kwaliteitswedstrijden met eenheidsklassen te kunnen laten plaatshebben. Speciaal voor de gelegenheid had Dirk beslist om op deze dag ook nog eens te verjaren. Jef, zijn principal helmsman, kreeg dubbel applaus omdat hij het in de toekomst wat rustiger aanpakt.

En voor de trouwe medewerkers Jean en Boudewijn: wreed bedankt, mannen.

RNSYC in den vreemde

En dan is het tijd om de zeilers te vieren die de clubwimpel ook in buitenlands vaarwater hebben laten wapperen. De Denebola van Alain Poncelet en team die deelnam aan de Three Peaks race in Ierland (lopen, zeilen, klimmen), de Ragazza van schipper Jan Gabriel en de Njord van Paul Jonckheere namen met hun ploegen deel aan dé Fastnet, de Mr. Sandman van Christiaan Pottiez die aan Cowes Week heeft deelgenomen. Bart Tytgat van het Go With the Flow-team kaapte het Open Nederlands kampioenschap SB20 weg in Scheveningen. Xavier en Anne Vanneste – vaste gezichten in de Drakenklasse- maar ook deelnemers aan de Internationale wedstrijden in Australië. De steile opgang van de Palomar die een hoogtepunt bereikte in de niet bepaald lichte Oostende Ramsgate.

Het was ook het ultieme moment om Simon De Gendt meer dan één keer te feliciteren voor zijn wereldkampioenstitel in de Laser Radiaal. Wat schepen Bart Plasschaert de kans gaf om te benadrukken dat Simon en onze Olympische belofte Emma Plasschaert samen trainen. Over het koppelen van talenten gesproken.

Klantvriendelijk, efficiënt en oplossingsgericht

Havenmeester Simon Munters die met zijn ploeg de haven optimaal laat draaien werd uitbundig gevierd. Hun positivisme is intussen doorgedrongen tot in de buitenlandse watersportpers.
Ook het hele team van de keuken en het restaurant met Tine, Patrick en Steph zijn onmisbaar voor de ‘good vibrations’ in deze club. Iedereen dik verdiend: proficiat.

En dan die andere winners: die van de WAR

Het algemene klassement na 10 races

Wedstrijdboten : 1ste MonAquA, 2de Njord en 3de Ragazza.

Sportboten : 1ste North Sea One, 2de Eau Nor, 3de Sharkbite

Toerboten : 1ste Comme-Tu-Veux, 2de Bwana GiGi, 3de C-Duce

Met 36 deelnemende boten aan deze WAR-editie en ongeveer 18 tot 20 starters per race blijft de formule een voltreffer en een grote stimulans voor het wedstrijdzeilen in de RNSYC.

Tijd voor feest. Tijd om zich voor te bereiden voor een reeks aan sterke Open Belgische Kampioenschappen in de Laser, de Finn, de Europe en de IRC.