Europacup en Open Belgisch Kampioenschap ILCA 4, 6 en 7

ILCA Europacup + OBK 2022

Royal North Sea Yacht Club, Oostende

Met een mooie opkomst van 33 deelnemers in de ILCA 4, 47 deelnemers in de ILCA 6 en10 deelnemers in de ILCA 7 kreeg dit dubbele kampioenschap al van bij de start een allure van het kampioenschap van de beloften. Omdat iedere deelnemer lid moet zijn van een ILCA-klasse district, is dit ook het sportevenement voor erkende teams. Vandaar de grote vloot aan coaches die hun pupillen van dichtbij volgden.
Brèf: een kampioenschap zoals een kampioenschap moet zijn, van een klasse die duidelijk nieuwe, jonge M/V zeilers aantrekt.

Wedstrijd op zee: wedstrijd op stromend water

Gespreid over die wedstrijddagen – met dagelijks de mogelijkheid om drie manches te varen- en een strakke parcoursindeling (inner en outer loops) kregen de zeilers uit vijf landen de ultieme kans om op open zee alle registers open te trekken. Met nadruk op het register stroming, want springtij is zeer binnenkort. De stroom drukte de vloten dan ook geregeld over de startlijn of tegen de boeien. Met herhaalde algemene terugroep en black flags als gevolg. En de jury die de gele vlaggen liet wapperen.

ILCA De WildeILCA 4: De Wilde wint met regelmaat

Hannelien Borghijs (BEL BEL 204957) maakt de reputatie van haar getalenteerde zeilersfamilie waar door de eerste reeks te winnen. Maarten Boot verslikt zich en door een UFD en een RET in manche 2 en 3 is zijn kans op de eindoverwinning bekeken. Nochtans wint hij vier van de volgende vijf manches. Over een virtuele winnaar gesproken. Uiteindelijk gaat de titel naar Boris De Wilde (BEL 214490). Hij zet met 3/2/4/4/4/4/5/(7) een sterk gemiddelde neer, zonder één mancheoverwinning, en gaat met de OBK-sjerp naar huis. Eindplaats 2 en 3 worden ex aequo gedeeld door Maurits Floor en Joep Göttgens, beiden uit Nederland. Hannelien finisht als eerste Belgische meisje.

ILCA 6: als de één een foutje maakt, springt een ander erover

De waterscheiding voor de titel zat tussen Brecht Zwaenepoel (BEL 217077) en Max Frank (NED 218737), geregeld belaagd door Boris Hirsch (SUI 217597) en Hidde Wapstra (NED 218969). Brecht zette tot voor de laatste en finale reeks indrukwekkende prestaties neer. Maar een strafrondje in de laatste reeks kostte hem de eerste plaats. Frank won in het algemeen klassement, Zwaenepoel tweede en Hirst derde.

ILCA 7ILCA 7: alle ruimte om te scoren

Hoewel de startlijn voor de ILCA 7-s proportioneel erg breed was en de zeilers over meer ruimte beschikten was de strijd om de titel in deze groep zeker niet minder. Vijf van de tien zeilers namen alle kansen om zich een weg te banen naar het podium: Steven Schraffordt (NED 218181), Stijn Bex (NED 217225), Caspar Kowalski (NED 218397) en de Belgen Arthur Van Damme (BEL 207687), Nicolas Dumonceau (BEL 216786). Met de overwinning in reeksen 3 en 4 zag het er veelbelovend uit voor Van Damme maar in de andere reeksen kon hij zich amper standhouden in de top drie. In de laatste reeks mocht (of kon) Kowalski zijn landgenoot Bex voor laten gaan, Caspar was toen al zeker van zijn ongenaakbaarheid.

Kampioenschap van talenten

Voor Boris Pintelon was dit event waaraan hij voor het eerst als  ILCA Belgian District voorzitter meewerkte een duik in het diepe. ”We hebben sterke reeksen op uitstekende wedstrijdbanen neergezet,” zegt hij.

ILCA Brecht Zwaenepoel“We zagen heel veel talenten, ondersteund door coaches en teamorganisatie op het water. De uitstekende prestaties tonen ook aan dat sommigen in recordtempo klaar zijn voor de internationale wedstrijdbanen. We hebben ook veel geleerd als organisatie. Vooral de wisselende oostenwind op de laatste dag, inclusief windstilte waardoor een reeks werd afgevlagd maakte alles ingewikkelder. Daarop is deskundig geanticipeerd.  Alle lof voor het team”.

Foto’s: KLIK HIER (c) Pit De Jonge 

Organisatieteam

Wedstrijdleiding: Dirk Sledsens, Bea Van Ransbeeck, Boudewijn Tanghe. Boeien: Tillo Van Brabant, Max De Bleye, Thamer Kadhim, Niels D’Hoore, Celeste Degryse, Tim De Rick, Tomi Neuman. Finish: Claude Berghmans, Chantal Parisis, Paul Charlier. Security: Patrick Verswyvel en Lothar De Bruycker plus alle coaches.

Beach: Boris Pintelon, Marjan Wolters en Inge Maes. Resultaten: An Van Landeghem. Jury: Vic De Smedt, Fred Vergauwe, Jan-Willem Wolters, Tonny van Horssen. Logistiek: Hoofdhavenmeester Simon Munters en zijn assistenten.

ILCA RNSYC startschip - wedstrijdleidingOrganiserende autoriteit: bestuur van de RNSYC. Ondersteunende autoriteiten: bestuur van de BEL ILCA, WWSV, Belgian Sailing.

Logistieke ondersteuning: Stad Oostende, Scheepvaartpolitie, Nico fun on wheels. Mijntaxi.be

Supported by:  Groep Linden | De Lift | Belfius bank en verzekeringen | Grando Keukens | Snickers workwear Belgium