Europe, Open Belgisch kampioenschap 2020 @RNSYC

Nu events amper nog kunnen plaatshebben, is de opkomst van 61 Europes voor hun nationaal kampioenschap een opmerkelijke gebeurtenis. Bovendien was het een feest in het zeilersfeest: na meer dan tien jaar gaf Johan D’Hondt de voorzittershamer door aan Filip Demazière en keken de heren samen terug op 15 jaar intensieve werking.

Buiten de enorme vloot Belgische Europes, waren er toch ook een Luxemburger, twee Italianen, drie Fransen en negen Duitse zeilers doorgekomen. Maar de grote Europeteams uit bvb Spanje, Frankrijk of Engeland waren er om voor de hand liggende redenen niet bij.

Wind en deining: additief voor de feestelijkheid

Met uitschieters tot boven 20 knopen wind en stevige aanrollende golven op zaterdag werden alle bekende en onbekende spieren aangesproken van alle zeilers en zeilsters. Zoals beloofd door de organisatie werden zaterdag vier reeksen gevaren, waarvan er twee met een black flag van start gingen. Ook in gepeperde vaaromstandigheden is de vloot gretig.

Zes getalenteerde zeilers: De Craecker, D’Hondt, Van Hooreweeghe, Simons, Van Caneghem en verdedigende kampioen Van Hoye bepaalden het ritme van de races. Ook bij de dames ontbrak het niet aan talent, de Duitse Menke bedwong de zware omstandigheden schijnbaar moeiteloos.
Aan het eind van de veeleisende dag lag Joachim D’Hondt met 1, 2, 6 en 2 voor in het klassement. Stijn Van Hoye had de snelheid bij de start wat misrekend en moest in de laatste reeks een UFD incasseren. Overigens schudde de veranderde stroming de rangschikking in deze vierde reeks nog wel meer door elkaar: een match tussen Nicolas en Joachim D’Hondt met veteraan Pieter Van Laer als derde. Joachim ging hier met het been aan de haal. De Duitse Sophie Menke sloot de eerste dag als best gerangschikte dame af.

Minder wind, meer spanning

Met afnemende wind en afbouwende deining lagen er drie reeksen op zondag in het verschiet. Stijn Van Hoye, die duidelijk uitgeslapen aan de start kwam, domineerde de drie reeksen. Ook al moest hij er soms extreme opties voor nemen, zoals nadrukkelijk bakboord uitgaan terwijl zijn twee voorliggers aan de stuurboord kant bleven. Om ze dan uiteindelijk in te halen. Reeks 3

werd ingekort, wegens vallende wind. Met 1, 2 en 1 was Stijn zeker dat hij de medaille mocht houden. Toon Van Caneghem wipte in de eindrangschikking nog over Joachim D’Hondt.

Bij de dames scoorde Elien Sahin met 6, (30) en 6 finaal beter dan Sophie Menke. Maité Colombie sloot aan bij het damespodium. Louise Pintelon won de extra prijs die ter beschikking gesteld wordt door Van Laer Yachting, Marina Yachting Center en de RNSYC: een splinternieuw zeil.

Iedereen was het er over eens dat het kampioenschap een succes was: niet alleen door een bijzonder grote opkomst in deze context. “De puike organisatie zowel op het water als aan wal zijn voor de zeilers een belangrijke boost.”, vond Stijn Van Hoye nadat hij zijn kampioenwimpel in de hoogte had gestoken.

Ingrediënten voor een geslaagd Europe recept

Afscheidnemende voorzitter Johan D’Hondt kijkt met genoegen terug. “Als vijftien jaar geleden de Europe uit de Olympische vloot gelicht werd, stortte de klasse zo goed als in elkaar” zegt hij.  Maar het opbouwwerk met veel aandacht voor alle zeilers van alle niveaus over het hele land, de interactie via Thierry De Blieck en huidig WWSV voorzitter Bart van Hooreweghe met de Spirouklasse deed de klasse groeien. Van amper een handvol zeilers zijn we nu gekomen tot een hechte groep van boven de vijftig. Ze komen dikwijls trainers te kort bij de stages. “Het geheim is, “ zo bevestigen zowel de oud- als de recent aangetreden voorzitter, “dat we aandacht geven aan iedereen ongeacht hun niveau. We waken erover dat iedereen groeit. En dat het respect voor iedereen hoog blijft.”

Blijkt ook dat de Europe een boot is die zich eenvoudig laat vervoeren en zijn competitiekwaliteit behoud, ondanks leeftijd en gebruik. Dat maakt de prijs aantrekkelijk. Toch denkt Johan dat de kost van het zeilen niet alleen in het materiaal zit maar ook in de verplaatsingen. “Maar we hebben een interactieve, gezinsvriendelijke werking. Ook dat is een grote boost in onze werking.”

RESULTS

Meer foto’s 

(PDJ)