Oostende zeilstad: Open Belgisch Kampioenschap Europe en ILCA

130 boten, verdeeld over 4 klassen met zeilsters en zeilsters uit 5 landen, de Royal North Sea Yacht Club zorgt er goed voor dat de vitaliteit in de zeilsport niet stilvalt.

Wind of geen wind?

Hoewel er eerst een uitstel werd gegeven, kwam er in de namiddag toch voldoende wind om drie manches te varen. Spannende manches met pieken van net geen 3Bft uit de zuidelijke richting, waardoor de zee nauwelijks rimpelde.  Het is dan ook geen echte verrassing dat in de meeste klassen de (Nederlandse) plassenzeilers de top vijf bevolken en de zeilers met lokale kennis uit de Oostendse clubs eveneens kansen maken op medailles.

Voor de volgende dag is het ‘rebelote’: zal er wind komen? Nadat de eerste manche van de dag wordt geannuleerd, wegens te veel loterij en te weinig zeilsporttechniek, gaat de wind helemaal om naar het noorden en kan er wel worden gezeild. Een beetje overdrijven helpt altijd.
Finaal werden er vijf reeksen gevaren. Het Klein Strand fungeerde als vanouds als vertrek en aankomstbasis voor de zeilers. Ze versterken niet alleen het zeil- en watersportprofiel van de Stad aan Zee, maar genieten ook van de snelle toegang tot de open zee.

Europe

Bij de Europes mist Fransman Cyril Richard, die dag één op weg was naar de kampioenstitel, de versnelling in deze lastige omstandigheden en ziet de Duitser Johan Tammen de medaille en de wimpel finaal mee naar huis nemen.

De Belgische Kampioen van vorig jaar Stijn van Hoye moest zijn zilveren medaille afstaan aan Toon Van Caneghem omdat die de Belgische eer had gered door één te varen in de laatste reeks.

ILCA

Bij de ILCA 4 (Laser 4.7) zou de strijd tussen Lasse-Finn Sergeys en Marten Boot kunnen gegaan hebben, indien deze laatste gaan OCS voor de eerste reeks zou gekregen hebben.

Lasse Finn kon uiteindelijk de Kampioenstitel omhangen.

In de ILCA 6 (Laser Radial)- vloot zorgde Yanic Darquenne ervoor dat er een barstje kwam in de hoofzakelijk door dames overheerste vloot kwam door reeks 2 te winnen. Het is de Nederlandse Brigitte de Schepper die Isabelle Dompas van de eerste plaats in de eindrangschikking verdrong. De Nederlandse Josephine Holtz  won wel de twee manches van zondag, maar haar gemiddelde van zaterdag was te laag om Brigitte of Isabelle te belagen.

In ILCA 7 (Laser Standaard) haalde Pieter Jan Bultick alles uit zijn in al die jaren opgebouwde ervaring om de Nederlanders Jelmer Vedts en Wouter Stiphout klassementsgewijs voor te blijven.

Er werden ook nog twee nieuwe zeilen verloot. De onschuldige hand plukte de namen van Johan Tammen en Brigitte De Schepper uit de ijsemmer.

[PDJ]

Uitslagen

Results Open Belgisch Kampioenschap Europe

Results Open Belgisch Kampioenschap ILCA 4

Results Open Belgisch Kampioenschap ILCA 6

Results Open Belgisch Kampioenschap ILCA 7

Bekijk hier alle foto’s (c) Pit De Jonge. (Neem uw tijd 😉