Baten (ILCA4) Schrafford (ILCA6) en Bultynck (ILCA 7) Belgische kampioenen 2023

Met een stevige noordenbries en steile golfslag gingen zaterdag 18 ILCA 4, 25 ILCA 6 en 12 ILCA 7’s van start voor het langverwachte Open Belgisch Kampioenschap. Last minute waren er nog diverse deelnemers opgedoken. Niet van de minste, de competitie zou op scherp staan.

Het is een speciaal fenomeen dat de meest populaire klasse, de ILCA 6, een mooie opkomst kende van steeds beter functionerende trainingsteams: die van het WWSV talent team, die van de Brussels Royal Yacht Club en die van de Royal Belgian Sailing Club. Zegt ILCA Belgium voorzitter Boris Pintelon. “Tel daarbij dat bij ILCA 6 en 7 ook Nederlandse, Duitse en Luxemburgse zeilers naar Oostende kwamen. Dat is genoeg om dit event geslaagd te noemen.”

Polaire condities

Zaterdag verliep pittig, zoals dat eufemistisch klinkt. De lage water- en gevoelstemperatuur opgeteld bij de wel eg steile golven tikten stevig aan. Niemand was rouwig dat er geen vierde manche werd gevaren, hoewel sommigen het beachen bij Klein Strand als een reeks op zich vonden. Vermoeidheid en binnenrollende golven, een riskante mix.

Bij de ILCA 4 stond Gil Baeten (4ptn) op één, voor teamgenoot Robertien Vanneste (6ptn) en Edgar Verswijfel (8ptn).
Bij de ILCA 6 was een van de favorieten Anders Bultynck iets te enthousiast. Al van bij de eerste start ging het fout: UFD. Of hij zich voorgenomen had dat dat niet meer zou gebeuren is niet geweten: maar de vroegstart kostte hem wel de titel.
De Nederlander Hidde Schrafford (5ptn) maakte van de gelegenheid gebruik om de primusplaats te claimen, voor Maarten Boot (7ptn) en een gedeelde voorlopig derde plaats (11ptn) voor Frank en Zwaenepoel.
Natuurlijk waren de figuurlijke zwaargewichten present bij de ILCA 7. Nicolas Dumonceau (7 ptn) primeert, gevolgd door Anders Bultynck (9 ptn) en Arthur Van Damme (10 ptn).

Lichte wind en vlakkere golfslag schudden resultaten dooreen

Vergeet nu maar de tussenstanden, want hoewel de windcondities, die zaterdag tot boven 20 knopen klommen, op zondag zouden afnemen, was vooral de golfslag zachter.

Een ideaal moment om te zien wie zich had voorbereid op de invloed van stroming. Zo hielden velen een benedenstroomse koers tussen de 3 p en de 5 boei, zodat de meesten fiks moesten oploeven om de laatste boei voor de finish te ronden. Wie de stroom compenseerde, liep tegenstanders overduidelijk in.

Kortom: door de band genomen zagen de gemiddelde resultaten er bij de drie reeksen van dag twee er anders uit dan op dag een. Stroming is niet voor iedereen een zo vertrouwd fenomeen en het begrip uitdaging krijgt nogal wisselende appreciaties van de zeilers.
Gil Baten wint bij de ILCA 4, voor Edgar Verswyfel en Lena Snauwaert.
Hidde Schrafford kan de kampioenstitel omgorden in de ILCA 6 voor Anders Bultynck die amper 2 punten te kort komt om de Nederlander te kunnen pakken. Max Frank finisht derde over all.

De top drie van de ILCA 7 vloot is telkens gescheiden door een punt: Lander Bultynck, Arthur Van Damme en Oscar van Damme.

Perspectieven

“Dit OBK is natuurlijk geen Europacup”, zegt ILCA Voorzitter Boris Pintelon nog. “De groep groeit weer aan. Dat was ook te merken aan de vloten van wat wij telkens als separate klassen zien. We hebben onze betere ILCA zeilers hier allemaal samen gehad. Deze bubbel gaat nu openspatten, richting Europacup wedstrijden en de vele nationale regatta’s ook inlandse, dus op niet stromend water.”

Het is nu uitkijken naar het ILCA Euro Masters binnen drie weken. Daar zijn al 44 deelnemers voor ingeschreven uit maar liefst 11 landen, waaronder ook Zwitserland, Portugal, Hongarije en zelfs Australië.

Meer over de ILCA Euro Masters

Volledig fotoalbum 

Tekst & foto’s Pit De Jonge