Royal North Sea Yacht Club – Ladies Team – SB20 eenheidsklasse

Sailing BettiesDe Royal North Sea Yacht Club is één van de eerste watersportverenigingen die inhaakt op de #GirlsCan uitnodiging van Sport Vlaanderen en Wind en Watersport Vlaanderen.

Lynn Wesenbeek en Olympische zeilster Emma Plasschaert gaven zondag 16 april het startschot van dit nieuwe vrouwenzeilteam.
De Betties vijzelen de competitieambities op die de club al meer dan 75 jaar waarmaakt.

Hoewel Evi Van Acker en Emma Plasschaert onomstotelijk bewezen hun mannetje te staan in de als mannelijk afgeschilderde zeilwereld, is het wel zo dat vrouwen doorgaans de boot missen. Dochters van twee RNSYC leden trokken vorig najaar daarover bij hun zeilende vaders aan de bel. Zes maanden later gooit een volledig nieuw vrouwenzeilteam van twintig zeilsters tussen 17 en 55 jaar de meertouwen los.

Het team is in enkele maanden samengesteld met een overweldigend enthousiasme en een hoog commitment van iedere zeilster. Emma Plasschaert (competitief olympisch topzeilster in de ILCA6 klasse) en Lynn Wesenbeek (televisiepresentatrice, mediacoach en recreatief zeilster) dragen de Sailing Betties een warm hart toe.

Sailing Betties Emma PlasschaertInclusie-netwerk

Ben Weyts, Vlaams minister van Sport, lanceerde onlangs de #GirlsCan campagne. 41% van de sporters blijken vrouwen te zijn, in de watersporten is dit slechts 30%. De brede basis van twintig Sailing Betties in dit team garandeert dat binnenkort ook onze topvrouwen op de hoogste echelons van de internationale zeilsport zullen meedraaien.

De RNSYC spant zich al meer dan 75 jaar in om de zeilcompetitie meer dan de figuurlijke wind in de zeilen te leveren. De club breidt dan ook graag haar steun uit naar dit nieuwe vrouwensportinitiatief door drie boten en het gebruik van de jachthaven ter beschikking te stellen.

The Magenta Project ondersteunt dit lokale en “grassroots” ontwikkelingsinitiatief, precies omdat het meer gelijkheid en inclusie in het zeilen beoogt. Meg Reilly, uitvoerend directeur van The Magenta Project bekijkt dit als een piloot om nog meer zeilinitiatieven te inspireren. Hun zeilers krijgen hiermee toegang tot het uitdijend internationale ondersteuningsnetwerk. The Magenta Project verwelkomt meer vrouwen en bondgenoten om zich bij onze zaak aan te sluiten.

De Sailing Betties haakt in op het #GirlsCan project van Wind- en Watersport Vlaanderen (WWSV), de federatie van watersportorganisaties, om meer vrouwen aan het watersporten te zetten.

Bovendien is er ook een brug geslagen met SailingForThinkPink. Deze organisatie ijvert niet alleen voor het vrouwenzeilen maar koppelt dit aan fondsenwerving voor borstkankeronderzoek en -preventie.

Eenheidsklasse SB20

De Sailing Betties beschikken over drie identieke SB20’s door World Sailing erkende eenheidsklasse zeilboten. De SB20 is een universeel boottype dat in meer dan 20 uitgesproken zeillanden zoals de UK, Frankrijk, Portugal, Nederland maar ook Singapore ingezet wordt als competitieklasse maar ook als opstap naar het zee- en oceaanzeilen met kajuitjachten.

De SB20 is door de naleving van strikte eenheidsklasseregels, het sportieve design en uitrusting en het universele format uitermate geschikt voor een inclusief zeilprogramma. De klasse heeft in België haar thuis gevonden in de RSNYC.

Professionele coaches waaronder Olympische zeilers Philip Willems en Ingrid Bellemans en ILCA Wereldkampioen Simon De Gendt gaan de vrouwen opleiden tot competitieve crews.

Stap één is om de gelijkgezindheid binnen het team te stimuleren door samen op het water te gaan zowel competitief als recreatief.

Daarnaast wacht een programma van 14 wedstrijddagen, waaronder het Open Nederlandse Kampioenschap SB20 en natuurlijk het Open Belgisch Kampioenschap SB20 dat deze zomer voor de kust van Oostende wordt gevaren vanuit de RNSYC.

Sailing BettiesDe Sailing Betties in het kort voor 2023

  • 20 zeilende vrouwen
  • 3 SB20 wedstrijdboten
  • 14 trainingsdagen o.l.v. professionele zeiltrainers
  • 14 wedstrijddagen (inclusief Open Belgisch Kampioenschap 7 tot 9 juli – Oostende)
  • Afsluitend Sailing for Think Pink fundraising event in het najaar
  • Opstart campagne voor het Wereldkampioenschap SB20 2024 in Dubai
  • Opstart promotie voor het Europees kampioenschap SB20 2025 in Oostende

Meer

Meer sfeerfoto’s (PDJ)

Sailing Betties sponsors