Het weer heeft het de eerste topwedstrijd niet gemakkelijk gemaakt. Het was soms uren wachten op wind. Als die er dan toch kwam volgden de reeksen elkaar snel op. Liever meer korte intensieve reeksen, hadden de zeilers aan de wedstrijdleiding laten weten.
SB20De combinatie van beide factoren zorgden voor spanning tot en met de laatste minuut. Hoewel van der Velden (NED 3042) zeker was van de eindoverwinning moest de Belgische favoriet Tytgat (BEL 3762) alles uit de kast halen om het brons te bemachtigen.   

“Kunt u bevestigen dat er geen reeks meer komt?” Toen de wedstrijdleiding dat confirmeerde verliet de NED 3042 3J’s van het team Van der VELDEN / BOL / Van der MEIJDEN vanuit het midden van de vloot het parcours. Voor hen was het wel zeker dat ze de titel binnen hadden. Met een score van 2/1/3/1/3/1 en aftrek van de twee minst goede reeksresultaten hoefden ze niet eens de laatste manche uit te varen. Keer op keer snel starten, goed rekening houden met de verraderlijke stroming en de fluctuaties van de weinig stabiele windzuchten op voorhand incalculeren. Daarmee voorkom je in het pak van de vloot terecht te komen, en de chaos aan de te ronden boeien te vermijden, want het gros van de zeilers blijft dicht op elkaar gepakt. Fluitend een prijs binnenhalen is het nu ook weer niet.

SB20

Want het kan zijn dat in deze klasse de meest ervaren zeilers scoren, maar stuurman Van Der Velden kijkt toch graag om zich heen. “Plotseling wint een nieuwkomer zoals Jasper Ten Berge (NED 3466) de laatste reeks met een fikse voorsprong.” Dat is wel meer dan aan elkaar gewaagd zijn. Ten Berghe importeerde zijn SB20 pas vorige winter uit Ierland omdat hij terug wou gaan wedstrijdzeilen in een eenheidsklasse kielboot type.

Hij neemt de tienjarige Bram, zijn zoontje mee aan boord. “Bram zeilt Optimist en is helemaal mee. Hij doet dingen aan boord die hij fysiek aankan. En brengt het maximaal toegestane bemanningsgewicht op peil.” zegt Jasper die zelf nog als jongetje aan de hoogdagen van de Spa Youth Regatta heeft deelgenomen in Nieuwpoort.

Veel meer dan een onderonsje van een handvol toppers

SB20

“We zijn zeker aan elkaar gewaagd.” zegt Bart Tytgat met zijn armen vol prijzenkleding en medailles na de prijsuitreiking. “Het is haasje over en het is telkens knokken om de beste plek in de top vier à vijf. En ja, het ging bij ons wat minder in de eerste drie reeksen. Ons wedstrijdkompas was kapot en daardoor verlies je alle tactische houvast. Qua punten staan we ex-aequo met de nummer twee. Marco Van Driel (NED 3714) zeilde drie reeksoverwinningen en wij maar één. Dus moeten we hem laten voorgaan.”

Het is en blijft competitiesport in de vrije tijd, maandelijks zeilt het Go With the Flow team één groot SB20 event.

Jonge leeuwen

Ook Bart Tytgat kijkt op de wedstrijdbaan goed om zich heen. Het is dé klasse voor jonge talenten die in de SB20 veel ervaring van felle strijd in een gesloten veld opdoen. Studentenclubs, verenigingsteams of zelfs ocean race projecten sturen hier twee of drie boten naartoe. De Roy Heiner Academy of Holland Ocean Racing kiezen voor de SB20 als opstap naar het grotere, soms professionele zeilwerk.

SB20

Dan is het goed dat Matthieu Van Schoote met de BEL 3502 – North Sea One en Frank Dobbels met de BEL 3716 – 7 Seas team in die springklank context tegen de Nederlandse suprematie opknokken.

Ward Renckens (BEL 3585) bericht op Facebook dat de Sea Bastards een echt progressie weekend doormaakten. Niet alleen is dit buiten de testwedstrijden van de Ostend Cup hun eerste jaar in de klasse, ze zeilen met ouder materiaal. Bovendien kregen ze af te rekenen met dieven op het jacht waar ze sliepen, dus was de concentratie op dag één ook niet bepaald top.

Door het kwakkelende weerprofiel op de rand van onweer had de organisatie meer dan de handen vol met het perfect uitleggen van de wedstrijdbanen op de Noordzee. Alle deelnemers waren het er roerend over eens dat het een topevent is geworden, ook met zeer gesmaakte social events zoals bij de zustervereniging Twins Club. Dat is, volgens medeorganisator Cedric De Bleye, de beste garantie voor een nog groter deelnemersveld bij de volgende Open Belgian Nationals SB20.

Hallo SB20 UK? Hallo SB20 France?

Volledige resultaten BOC SB20: https://bit.ly/3Aug6IQ

Foto’s BOC SB20 2021 (c) Pit De Jonge: https://photos.app.goo.gl/swoDMxWqBAcWGbsb9

SB20