SB20 - Open belgisch kampioenschap by RNSYCOpen Belgisch Kampioenschap SB20 2019 in Oostende

Hoe de rookies het vuur aan de schenen van de veteranen leggen. En een ongelukje roet in het eten van de ambities gooit. 

15 boten drumden aan de startlijn van het Open Belgisch Kampioenschap SB20 in het weekend van 17 en 18 augustus jl. Met zeven teams onder de wimpel van de organiserende Royal North Sea Yacht Club werd het bewijs geleverd dat de klasse behoorlijk levendig is in ons land. Daarnaast kwam de fine fleur van de Nederlandse SB 20 vloot aan de start en een Oekraïens team dat aan alle SB20 wedstrijden deelneemt.

Op de eerste dag werden drie druilerige manches gevaren, zondag eveneens telkens met een opbriezende wind van 9 tot 19 knopen.

Kanshebber Tytgat te vroeg uitgeschakeld

Bij de briefing werd vooral uitgekeken naar het team van de local par excellence Bart Tytgat (team Go with the Flow)  die al enkele jaren furore maakt in deze klasse. Jammer voor de potentiele kampioen, maar in race 3 werd hij aangevaren. De verstaging van de mast werd daardoor afgebroken, waardoor de mast onherstelbaar doorplooide. Over en out voor de verdere deelname. Het Tytgat-team had nochtans de North Sea Regatta nipt gewonnen door meer eerste plaatsen te zeilen in de negen reeksen voor Scheveningen dan het Van der Velden team.

Hierdoor viel voor het Nederlandse MXTC team Van Driel / Assmann / Worseling de een van de belangrijkste opponent weg. Met een 1, (16), 1, 2, 3, 2  behaalden ze overtuigend de eindoverwinning in de 6 reeksen voor Oostende.

SB20 team Marco van DrielClose combat voor de top vijf

Cadeau heeft Marco Van Driel (foto r.) deze titel zeker niet gekregen “We zeilen al vijftien samen op deze veelzijdige SB20. Onze thuishaven is de Braassemermeer, dat is stilstaand binnenwater.” Zegt Marco Van Driel. “Toch blijft de stroming op de Noordzee een bijkomende prikkel, het is bijna navigatie bovenop de tactiek.” Ze bleven met de juiste opties en continu snelheid halen hun landgenoten Van der Velden / van Der Meijden / Bol ( The 3J’s) en het Oekraïners Freespirit / Dmitrenko / Kadyba / Matsuyev (Team Gamechanger) voor.

Bart Tytgat: ”Reglementair hadden we voor de aanvaring en de schade ‘redress’ of herstel in de puntenrangschikking kunnen eisen. Door de schitterende resultaten 2 en 1 in de eerste reeksen zou het puntengemiddelde op alle reeksen kunnen worden toegepast. Maar dat vonden we niet fair waardoor we uiteindelijk 11de eindigden.”

De tactic calls van De Gendt lonen

SB20 - Team De Gendt Het sterke aan deze eenheidsklasse, vindt ook Marco Van Driel, is dat de technische beperkingen in deze streng gereglementeerde eenheidsklasse door het zeiltalent worden overwonnen. Simon De Gendt, de recente wereldkampioen in Laser radiaal, vormde een RNSYC-team (foto r.) met Noëmie Wouters, Frank Dobbels en Katrien Vandaele. Zij werkten drie dagen lang aan een lesboot van de club en zorgden voor een set nieuwe zeilen.

“Pas op vrijdag voor het OBK konden we op zee trainen. Ik had me wel geïnformeerd over de specifieke vaartechnieken met de SB20.” Zegt De Gendt. “Maar ons team draaide zeer goed en we presteerden in iedere reeks beter.” Simon zit bij het WWSV Talent team en zeilt 220 dagen per jaar op topniveau.

“Ik ben dus de close combat situaties in deze eenheidsklasse zeker goed meester en dan heeft ons zeker geholpen. Maar het belangrijkste is dat we een sterk team hadden, met een vlotte communicatie aan boord. Onze nestor Frank Dobbels is zowel technisch als tactisch een sterke medespeler, dus hebben we als rookie team onze vierde plaats zeer zeker verdiend.” Als het in Simon’s Laser Radial programma past, is hij beschikbaar als stuurman in dit prille SB20 team.

Iedereen is het erover eens dat er voor deze sterk competitieve klasse veel toekomst is weggelegd in België, in navolging van de groei in vele andere landen.

Uitslagen Open Belgisch kampioenschap SB20: KLIK HIER

Meer foto’s OBK SB20 2019 © Anna Zycova: KLIK HIER

OBK SB20 by RNSYC