Team Tytgat SB20Het overrompeld warme weer van het voorbije weekend stelde de vloot van 17 SB20 eenheidsklasse zeilers behoorlijk op de proef. De ene dag ging de turbo op en spoten de boten over de metershoge golven. De andere was het geduldig wachten op de bries om de twee laatste van de in totaal 9 reeksen te varen. Die zouden beslissen over wie de gouden medaille rond de nek zou krijgen. Het werd een echte match race tussen team Van Driel – MXTC (NED 3714) en team Tytgat – Go with the Flow (BEL 3762).

Strijd en emotie

Door de afnemende wind werden op dag 1 drie manches gezeild. Toen al was het duidelijk dat het Go With the Flow team (Tytgat – Geirnaert – Woutters BEL 3762) zou moeten opboksen tegen zeker 3 sterke Nederlandse teams (Van Driel NED 3714, Stroo NED 3446 en Ruyten NED 3041) en een Frans (Moulin (FRA 3534). De zeilers uit Toulon kwamen de watertemperatuur nemen van het Noorden, volgend jaar is het WK van deze sterkte klasse in Scheveningen.

Het Oostendse 7seas Team(vader en dochter  Dobbels – Cnudde of Swolfs BEL 3716) door met 3/8/3 de top drie in te zeilen. Dochter Delphine noemde dit nadien op de steiger een straffe emotionele belevenis.

SB20Planeren over de golven

De pittigheid die de meteo beloofde kwam er inderdaad op dag twee. Wind tot boven de 23 knopen stuwde al meerdere dagen de golfslag, helemaal vanuit Schotland op. Zeker in reeksen 6 en 7 gingen de boten aan het planeren onder hun 46m² gennakers. In deze condities tonen de Nederlandse teams hun controle over de boot in volle vaart. De inhaalmaneuvers zijn ronduit spectaculair. Team Ruyten scheert voorliggers voorbij. Team Broach TU Delft (Westerhof – Mullink – Cheizo – De Bruijn NED 3340).

Maar team Van Driel is en blijft ongenaakbaar, ze winnen alle reeksen en die ene valse start gaat in het algemeen klassement wel afgetrokken worden. Bart Tytgat kijkt stuurs. Behalve een winst in de eerste van deze vier manches wegens twee zesde plaatsen zwaar door. Verkeerde opties en een bemanning die nog niet helemaal op elkaar is ingespeeld.

Zeker bij zware omstandigheden zijn automatismen van groot belang om de topsnelheid te behouden en intussen ook rond te kijken naar waar de tegenstrever precies zit.

SB20Match race voor de medaille

Na lang wachten komt er zondag toch een beetje zeebries, genoeg om bij de afnemende stroom de verkorte baan te kunnen zeilen. Bij team van Driel is het motto om team Tytgat te controleren maar zelf goed te scoren om hun 4 punten voorsprong te consolideren. Bij team Tytgat geldt precies het omgekeerde: twee reeksen winnen en hopen dat ze de Nederlanders ver voor blijven. Voor het brons is er ook veel op het spel tussen de Fransman Moulin en de Nederlander Ruyten.

Hoewel de Fransen uitblinken in dit lichte weer waren de 2 en 3 net niet voldoende om in het algemeen klassement ex aequo te finishen met team Ruyten.

Tytgat wint de voorlaatste ronde, van Driel finisht vijfde. De beslissing voor het goud zal in de laatste reeks vallen. Sterker nog: de twee zeilen een heuse match die tot op de laatste meters spannend blijft.

Go with the Flow rondt als eerste de bovenwindse boei, MXTC steekt de Belgen op weg naar de benedenwindse finish voorbij, quasi zij aan zij komen beide boten aan de finishlijn. MXTC kan de binnenbocht over stuurboord nemen om met een bootlengte voor Go with the Flow het finish signaal te doen afgaan. Het goud gaat naar Nederland.

SB20 Team Van DrielVijf keer één

Marco Van Driel is verrast door de overwinning. “De top vijf van dit OBK strijdt geregeld tegen elkaar, zoals in Scheveningen. De resultaten wisselen dan wel eens. Maar nu waren we wel heel erg aan elkaar gewaagd. Zelf hebben we als team wat weinig gezeild, Corona en zo. Blijkbaar zijn we de routine niet verloren. Dat scheelt.”

Bart Tytgat beseft dat sommige beslissende details niet helemaal top waren. “We moeten duidelijk nog beter op elkaar ingespeeld geraken. Luc is in feite nieuw aan boord. Het is een kwestie van tijd te vinden om te trainen.

Tytgat kijkt uit naar het WK van de SB20 klasse in Dunlaoghaire, Ierland. “Daar kunnen zeilen tegen de professionals is heel leerrijk’. Besluit hij.

SB20Topzeilevenement – topcompetitie

“Het is voor velen lang geleden dat ze nog zo extreem hebben kunnen zeilen,” vindt SB20 Belgium bezieler Céderic de Bleye. “Ons RNSYC raceteam legde perfecte banen, er was maximale logistieke service voor de deelnemende teams, en als het op after sail sfeer en gastvrijheid neerkomt, scoren we met een geslaagde BBQ en een onvervalst mosselsouper à l’Ostendaise als beste.

DUNLAOGHAIRE

Zowel team Bart Tytgat (Go with the Flow) team Frank Dobbels (7seas team) als team Nicolas Elleboudt  (TackTonic) zullen het WK SB20 in Ierland zeilen.

Klik hier om het OBK SB20 op Trac-Trac te herbekijken https://bit.ly/trackSB20

Klik hier om alle foto’s van de drie wedstrijddagen te bekijken: https://photos.app.goo.gl/uTy15Ck5fpEULje19