De Royal North Sea yacht Club scoort sterk op meerdere competitievlakken

Op 21 februari verzamelde de Belgische zeilwereld in de Brusselse Royal Yacht Club (BRYC) om er de Belgische kampioenen in de diverse klassen te eren. Het hoogtepunt is de jaarlijkse uitreiking van de Sailing Awards voor uitzonderlijke prestaties. 

Wind en water zijn de gemeenschappelijke elementen die zowel het zeilen als het surfen energie leveren. Meer dan 6000 stemmen bij de jaarlijkse verkiezing van de Sailor of The Year maken duidelijk dat de betrokkenheid bij de sport -onder welke vorm dan ook- alsmaar groeit. De grote opkomst bij de prijsuitreiking gooide daar nog een schepje bovenop.

In de reeks van de Sailors of the Year kon niemand verloochenen dat de Royal North Sea Yacht Club zowel met individuele sporters als met teams buitengewoon dynamisch is.

Feitelijk begon het al met het binnenhalen van de prijs als best presterende club bij het voorbije Open Noordzee Kampioenschap, waar ze het groot aantal deelnemers voor de hele reeks van wedstrijden leverde, maar ook nog de overwinning wegsleepte in diverse klassen.

Emma PlasschaertSailor of the Year 2019 – Woman

In deze categorie waren er twee genomineerden: Emma Plasschaert, al een hele tijd aan de wereldtop in de Olympische Laser Radial. Na haar wereldtitel in 2018 wist ze in 2019 ook het testevent voor de Olympische Spelen 2020 te winnen in Enoshima.

Emma verzamelde meer stemmen dan Marie-Amélie Lenaerts. Zij nam als eerste Belgisch vrouw met succes deel aan de Mini Transat 2019.

De laureaat is Emma Plasschaert

Sailor of the Year 2019 – Man

In deze categorie kwamen vijf genomineerden op.
Tweevoudig laureaat Jonas Gerckens (Offshore Keelboats) kreeg de concurrentie van Albert Lagneaux en Thibault Raeymakers die de Mini Transat 2019 succesvol wisten af te ronden.

Daarnaast Wannes Van Laer, die 2020 buitengewoon sterk startte met een elfde plaats op WK en Simon De Gendt die in Japan de wereldtitel in de Laser Radial wegkaapte.

De laureaat voor 2019 is Simon De Gendt

Sailor of the Year 2019 – Manager

De organisatie van de sport vergt veel talent en engagement.

Marie-Blanche Rouchet-Wiaeme is al 12 jaar voorzitter van de Waalse Koepel FFYB en zet zich in voor de sport van A tot Z.
Hetzelfde mag gezegd worden over Mady Fobert, eerder al laureate en als zeilschoolverantwoordelijke BRYC zette ze al vele jongeren op het water. Ook met projecten als Because I’m a Girl en de Tourvoile, Ronde van Frankrijk voor zeiljachten, zette ze de Belgen op de nautische wereldkaart.
In Oostende is Dirk Sledsens de drijvende kracht achter de immense werking van de RNSYC. Als wedstrijdleider maar ook als promotor van het Open Noordzeekampioenschap tekende de vereniging vorig jaar voor honderden starten met boten van Laser en Finn, via catamaran en Draken tot kieljachten.
Op het allerhoogste niveau spelen de Belgen ook een rol van betekenis. Jurgen Cluytmans zal als Vice Voorzitter van het Technische Commitee fungeren op de Olympische Spelen in Tokio.
Daar zullen we ook Bruno De Wannemaeker zien die er aan zijn zevende spelen (OS en YOG) toe is.

De laureaat in deze categorie is Dirk Sledsens

Sailor of the Year 2019 – Team

Het nieuwkomersduo Isaura Maenhaut en Anouk Geurts die in hun eerste jaar in de 49-erFX al erg goed scoren in de internationale wedstrijden.

De laureaten zijn Isaura Maenhaut en Anouk Geurts

Sailor of the Year 2019 – Talent – Belofte

Eline Verstraelen verzilverde de overstap van de Laser 4.7 naar de Laser Radial meteen met een tweede plaats in het Europees Kampioenschap Youth in de klasse.

De laureate voor 2019 is Eline Verstraelen

Surfer of the Year 2019

Yentel Caers draait al jaren het professionele circuit van de Freestyle windsurfers mee. Hij haalde voor het eerst de wereldtitel binnen.

De laureaat voor 2019 is Yentel Caers