De eerste twee races van dit Noordzeekampioenschap zouden dit weekend gevaren worden voor IRC en CR gemeten zeiljachten: de Challenge Albert Jonnart en de Challenge Vande Velde. Maar de zware noordenwind, de hevige golfslag en de lage lucht- en watertemperatuur dwongen de organisatoren van de plaatselijke Watersportkring van de Luchtmacht (WSKLUM) en de Koninklijke Yacht Club Nieuwpoort (KYCN) watersportverenigingen tot voorzichtigheid. Zaterdag werd de ‘Jonnart’ afgeblazen.

Haalbare zeilwind tot de bui over kwam

Vandaag was er voldoende tijd voor minimaal één reeks door de profiteren van het lage tij, waardoor de wind iets af was genomen. 16 Van de meer dan twintig verwachte boten gingen de nog steeds onstuimige zee op. Doorgebruik te maken van de bestaande betonning slaagde de organisatie er toch in een “up en down’ parcours te evenaren. (Een baan in de wind en een baan recht met de wind mee). Jan Gabriel van de Ragazza (IRC1): “We hobbelden vlot tegen de wind en de golven in met twintig knopen wind. Door de juiste keuzes en de snelle maneuvers lagen we redelijk snel aan de kop. Op de baan naar de benedenwindse boei kregen we een bui over ons heen. Bij ons ging de windmeter naar 30 knopen, sommige anderen hebben 35 knopen gezien. Dat verklaart het uitvallen van de CR gemeten boten. En jammer genoeg is de mast op de RTazz naar beneden gekomen is. De onfortuinlijke boot is met de gebroken mast, die nog maar pas vervangen werd, snel en veilig naar de haven gebracht.”

Voorzichtig begin van het kampioenschap, maar toch ambitieus

Gabriel, niet alleen winnaar van de dag in de IRC 1 categorie, maar ook nog voorzitter van het Open Noordzee Kampioenschap, is dubbel over deze eerste manche. Gabriel: “We hebben zeer goed gevaren en zijn er in geslaagd om de over all winnaar van vorig jaar: het team Lefebvre op de Manta Sailing voor te blijven. Dus zegt de schipper in mij: well done. Maar de voorzitter kijkt naar de weersomstandigheden die deze eerste manche wel zwaar belastten. Mensen nemen deel aan een zeilwedstrijd op basis van het weerbericht en dit zat echt niet mee. Het is het begin van het zeilseizoen, niemand neemt graag risico’s.”

Ook bij de kleinere jachten uit IRC 3 de categorie wist het team Zarafa van Iwan Vermeirsch het in 2018 alles dominerend team Picsou van Alain Rousseau voor te blijven.

Het is de ambitie van het ONZK om een veel groter veld van zeilers aan te trekken. Dit Nieuwpoort Sailing Weekend werd speciaal vervroegd om de deelname aan wedstrijden in het weekend van de verkiezingen niet te belasten. Er wordt bij het uitleggen van de wedstrijdbanen ook rekening gehouden voor de kleinere en tragere boten. Ze volgen een wat korter parcours zodat de vloot meer gegroepeerd blijft bij de finish.

OVER OPEN NOORDZEE KAMPIOENSCHAP


Het Open Noordzee Kampioenschap is een samengestelde reeks van 13 zeilwedstrijden op zee voor kajuitjachten met de CR en de IRC meetformule. 12 races worden op de Noordzee gevaren, 1 op de Beneden Zeeschelde. De watersportverenigingen van Nieuwpoort, Oostende, Zeebrugge en Antwerpen, plus Ramsgate (UK), Breskens en Terneuzen (Nederland) ontvangen de races afwisselend. De organisatie is in handen van het Open Noordzee Kampioenschap, powered by Wind en Watersport Vlaanderen.

In 2018 namen 86 kajuitzeiljachten aan het kampioenschap deel.

De volgende manche van het ONZK is de Dover Strait race – Oostende – Ramsgate (UK) met start op donderdag 30 mei. Zaterdag 1 juni start de Dover Strait – Ramsgate – Oostende. Het gaat druk worden in de RNSYC jachthaven in het Montgomerydok.

Meer over het Open Noordzee Kampioenschap: https://www.wwsv.be/nl/disciplines/zeiljachten/onzk
Volg de ONZK actualiteit op Facebook: www.facebook.com/opennoordzeekampioenschap/

Deel dit bericht

Sponsors waar we trots op zijn